"Solens doftande smaker" - 7 dagar

Undervisning: 4 x 5 timmar med vår kock Marco, samt tre studiebesök/utflykter med provsmakning

Deltagare: min. 5 / max. 8 pers.

 

Första dagen:

Ankomst till Pisa flygplats på egen hand, därefter transfer med vår kursbuss till villan. Uppackning på rummen och första bekanntskap med huset och omgivningen. Till lunch äter vi några kalla antipasti med ett par klunkar vitt vin eller en Aperol Spritz. Efteråt besöker vi en olivodling där Maria Angela vandrar med oss genom oljelundarna och därefter låter oss prova både oliver och olika oljor. Maria Angela är inte vem som helst, hon är medlem i toscanska d.o.c. nämnden som beslutar om en olja får kalla sig extra vergine eller inte, och en person som kan tala oavbrutet i felra timmar om olivolja och om naturnära jordbruk. Vi smakar på oliver och oljor med färskbakat osaltat bröd, och lär oss förhoppningsvis mycket om hur man gör en bra olivolja. Efter att vi kommit hem går vi på en promenad  - tillsammans eller var för sig - i vår vackra lilla by och lyssnar till hur kyrkklockorna ringer in aftonen.

Den som vill, kann redan på första dagen vara med och laga mat. Vi börjar lätt med en stor skål sallad och därefter färsk pasta med hemlagad pesto samt med gnocchi med färska tomater, grovhackad mozzarella och örter. Eftersom de flesta har haft en lång resa så sätter vi punkt där för att samla krafter till dag två. Den som vill, får naturligtvis sitta till småtimmarna på terassen eller vid poolen med en flaska Chianti i vid fötterna i gräset.

Andra dagen, lördag: 

Efter frukosten åker vi till fattoria Lischeto, ostverkstaden där vi får se hur man gör ko- get- och fårost som Ricotta, Pecorino i olika mognadsstadier och naturligtvis olika Cabra ostar. Vi får möjligheten till en rejäl provsmakning av gårdens ostar och skinkor och korvar, varefter vi åker till vår egen tenuta, där familjen Venerosi Pesciolini bor sedan 1370 (sic!). Francesca Venerosi Pesciolini visar oss den gamla vinkällaren där man sedan 80-talet koncentrerar sig på att framställa en tre prisbelönta rödviner som man exporterar till mer än 40 länder, bl.a. till Systembolaget.

Efter vinprovningen - mer som terapi - besöker vi familjens flerfaldigt prisbelönta klassiska trädgård där vi måste se upp att inte trampa på en av de ca hundra sköldpaddor som vandrar fritt. Vi går till fots genom vinodlingarna och olivträden till vår villa, där vi vilar några timmar, innan vi åker till San Gimignano, ni vet, orten med de vackra tornen som finns på så många toskanska vykort. Enda "måste" punkten är besök av glassmakaren Sergio Dondolis lilla gelateria, där vi smakar på en flerfaldig glassvärldsmästares olika kreationer.

Till middag äter vi bruschette och grillar kött i trädgården så som Ialienare gör, med rivet citronskal, olivolja, salvia och oregano. Därtill äter vi en stor sallad. Till maten dricker vi först en lätt Prosecco och sedan en Primitivo eller en Rosso di Montepulciano

Tredje dagen, söndag: 

Efter en snabb italiensk frukost följer en utflyktsdag - det är ju söndag! Detta är ju vår sista dag innan vi börjar med de jobbiga kökspassen. Här går ni på egen hand på tur genom Pisa, Livorno eller Florens (vi röstar helt enkelt) dit vi kör er med kursbussen. På kvällen sitter vi - de som vill - tillsammans på en mysig Trattoria i staden innan vi åker hem till villan.

 

Fjärde dagen, måndag: 

Korai reggeli a teraszon, brioche, kávé, sonka, sajt, majd kirándulás a livornoi piacra, ahol beszerezzük a főzéshez szükséges összes alapanyagot, szakácsunk Marco és felesége Francesca segítségével. Frissen vásárolunk meg mindent, ami egy mennyei, kiadós, tengeri vacsorához szükségeltetik. Mikor végeztünk a piacozással,  könnyűt ebédelünk, a piac egyik standjánál finom porchettás szendvicset fogyasztunk egy pohár toszkán vörösborral. Hazaérkezés után, otthon megkezdődik "felügyelet alatt" a munka; a bevásárolt alapanyagokból vacsorát készítünk, amit a végén jó hangulatban elfogyasztunk.

Vacsora: 4 antipasti (zöldséges, tengeri), egy primo, tenger gyümölcsei linguini, majd egy secondo mint pl. grillezett branzino vagy orata hozzá zöldség és/vagy insalata mista, végül egy finom desszert, ami lehet tiramisu, panna cotta, cantuccini Vin Santoval. Főzés közben, után, helyi toszkán borokat, likőröket és grappát fogyasztunk.

Femte dagen, tisdag: 

pastadag - text inom kort
 

 



Sjätte dagen, onsdag: 

matlagningsmaraton - text inom kort.


- polpo e patate, crème caramel di cipolle, crostini toscano, pepata di cozze

- linguine al profumo di mare, gnudi alla fiorentina

- branzino al cartoccio eller a la griglia con verdure

- saltimbocca alla romana e ossobuco con le verdure al forno

- torta di limone e cantuccini con vin santo


Sjunde dagen, torsdag:

utflykt till Florens - dagen mest på egen hand. Gemensam middag på kvällen i någon mysig restaurang som vi beslutar om gemensamt

 

Aåttonde dagen, fredag:   

Snabb "verkligen italiensk" frukost, därefter transfer till flygplatsen - hem igen :-(

 

Kursinnehåll:

- all transfer till/från flygplats, utflykter, inträdesbiljetter

- 7 nätters övernattning i vår villa Apollo i Viareggio,

- alla ingredienser till matlagning, matlagningskurser,

- 7 x frukost, 7 x aperitif + snack, 5 luncher och 5 middagar , alla med toskanskt vin och mineralvatten samt digestiv

 

Kurskostnad:

SEK 12.500

 

 

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)