"Prova på Toscana" - 4 dagar

Undervisning: 2 x 4 tim. samt 4 utflykter/provningar

deltagare: min. 8 / max. 12 pers

Första dagen: 

Ankomst till Pisa flygplats på egen hand, därefter transfer med vår kursbuss till villan. Uppackning på rummen och första bekanntskap med huset och omgivningen. Till lunch äter vi kalla antipasti med ett par klunkar vitt vin eller en Aperol Spritz. Efteråt besöker vi en olivodling där Maria Angela vandrar med oss genom oljelundarna och därefter låter oss prova både oliver och olika oljor. Maria Angela är inte vem som helst, hon är medlem i toscanska d.o.c. nämnden som beslutar om en olja får kalla sig extra vergine eller inte, och en person som kan tala oavbrutet i felra timmar om olivolja och om naturnära jordbruk.

Efteråt besöker vi vackra San Gimignano där vi promenerar på egen hand, och träffas igen hos en dubbel världsmästare i glasstillverkning i Gelateria Dondoli, varefter vi kör hem tidigt.

Till middag lagar vi bara en stor skål sallad, några bruschette, lite caprese och pasta med 2-3 olika såser, som vi äter med några flaskor vin.

Andra dagen:

En tidig frukost på terassen, espresso med brioche, like skinka och ost, och sen bär det av till Livorno där vi kastar oss in i marknadens och saluhallens myller för att inhandla all ingredienser till maten vi ska laga. Vi äter en lätt lunch i form av en porchetta sandwich med ett glas rödvin på marknaden.

Efter hemkomsten börjar arbetet. Under vår kocks ledning lagar vi tillsammans en middag bestående av fyra olika antipasti (fisk/skaldjur och grönsak) en pasta som primo, samt en fiskbaserad secondo och till slut en festlig dolce som vi låter följas av lite cantucci med Vin Santo. Vi sköljer ner maten med toskanskt vin samt grappa och diverse lokala destillat.

 

Tredje dagen:

Rejäl frukost, sen åker vi tillsammans till en ostmanufaktur, där vi bekanntar oss med de typiska får- och getostarna som cabra, pecorino och ricotta, och komjölksostar som t.ex. scamorza och mozzarella (ok, originalet görs av buffelmjölk:-). Vi tittar på när ostmästaren ystar enligt gamla traditioner och regler. Sedan får vi smaka på allt sommanufakturen har att bjuda på. Härifrån tar vi vägen till "vårt egna" Tanuta di Ghizzano, där Francesca, vars grevliga familj har bott på platsen sedan 1370 visar oss de gamla källarvalven och låter oss smaka på husets prisbelönade viner som t.ex Veneroso och Nambrot. Efter vinprovningen luftar vi smaklökarna med en trevlig promenad genom gårdens olivlund till vår villa och förbereder oss för dagens matlagning.

Med förnyade kratfer tar vi oss an dagens matlagning som även idag innehåller fyra förätter, en primo och en secondo - denna gång inte fisk, utan kött, som t.ex. involtini på kalv med parmaskinka och parmesanost, eller en långsamt ungsbakad Ossobucco på grönsaksbädd. Även idag gör vi en dessert, som kan vara en torta di limone eller en torta di nonna. Efter maten smakar vi på traktens Arancino eller dricker en Ponce di Livorno.

 

Fjärde dagen:

Vi börjar dagen med en snabb, italiensk, frukost, dvs en espresso eller cappuccino med en brioche, sedan bär det av till Florens, där kursdeltagarna har fritt program - de flesta använder denna dagen till att shoppa för dem där hemma. För den som vill kan vi ordna guidad tur på engelska. Vi strålar samman mot kvällen, efter att alla har ätit middag - på egen hand eller tillsammans, det är upp till var och en. Vi kan även byta Florens mot stranden. Vi beslutar demokratiskt :-)

Sista dagen:

Sista frukosten på terassen, sedan tar vi bssen till flygplatsen i Pisa...

 

Kursen omfattar:

- övernattning: 4 nätter i dubbelrum, med dubbelsäng eller två bäddar,

- all busstransfer, utflykter, mat- och vinprovningar,

- alla ingredienser till all matlagningsverksamhet, matlagningsundervisning / tips,

- 4 x frukost, 3 x aperitif + snack, 2 x lunch, 3 x middag med vin och mineralvatten, div. aperitiv och digestiv 

Kursavgift: SEK 7.900.-

 

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)